Followers

Baru Baca

~D creation of Nina Zee~

Daisypath Happy Birthday tickers

Mr Hubby

Daisypath Happy Birthday tickers

~Mr & Mrs Ibby~ 9I27A

Daisypath Anniversary tickers

Dinah Nur

Lilypie Kids Birthday tickers

Salaahuddeen Abul-Khattaab

Lilypie Second Birthday tickers

Ayesha Nur

Lilypie First Birthday tickers

Monday, June 1, 2015

Breastfeeding journey ep 1

Salaam.....
Hello lovely : )
How are you beautiful people?
today is my 35th days of confinement... yippie yayyyyyy!
9 more days to go Alhamdulillah.. Been counting ever since...
As much as I loveeee staying at home, but the fact that I can't go anywhere for 44 days just scare the hell out of me..
no really it can effect ur emotion.. 1st week I was so down & feeling lifeless & so useless as I can't really do anything on my own..
U know  the normal stuffs Ive been doing after being mom & wife?
cooking, cleaning, laundry.

When u have more than 1 child, confinement will be harder but not boring as when its just ur 1st.
harder in the sense of  I have to take care of the rest also so more work less rest, good thing is I won't feel bored, bcuz the house will be fill with screaming & laughing.. I mean A LOT!

u know that u are not supposed to leave a woman who just given birth alone? They tend to be fragile & emotional prior to the hormone changes. Seriously I've been thru that.. For all 3 delivery.. :'(
Hard to imagine right? People will say hey its okay bcuz u have experience.. Actually no its not bcuz every delivery is a different story & experience.

Amboih pjg mukadimah, nk cite psl benda lain senanye.. Anyway, I'm actually very excited to share about my breastfeeding story..
Before this I didn't managed to fully bfeed Dinah & Deen.. :' ( so sad.

This time memang dah nekad nak fully breastfeed si kecik nie, since dia dalm perut dah pujuk dia... kumpul ilmu banyak2, I banyak google baca blog & baca buku for breastfeeding.. sebab 1 thing that I learned from previous failed breastfeeding kononnye.. sebab

1. Positive attitude (mentally ready)
2. Knowledge (my dear ilmu tu penting, jangan main taram je ye, IQRA!)
3.Give up (I kan manja -_-'' pang diri sendiri)

Lepas buat research about breastfeed nie, Banyak benda senanye ambo nie xthu... Alahai ruginya sebab x timba ilmu cukup2.. Masa 8 bulan pregnant siap gi breastfeeding class lagi sebab mmg gigih nak exclusive breastfeed jgk.. I nak rasa how does it feel to breastfeed. & to give the right that my baby deserve..



This is what I am currrently taking as Milk Booster la, tapi MB nie lain orang lain ye... x sama.. So kena rajin2 trial & error to find out apa MB korang.. Jadi mak xbole malas kena banyak baca, eksperimen. Kena ikhtiar, ada yang xyah MB pun susu Alhamdulillah meriah.. Tapi as for me just for precaution purpose kena cari MB sendiri sebab lepas deliver memang selalunye I dun have appetite to eat macam mana I eat masa pregnant. Dia memang automatic.. So knowing that I need an alternative to boost my milk production..  yang tu hasil lepas 3 hari mkn Habbasyi oil 1 week after consume tamar cocoa.. Dulu rajin minum milo sekarang kita boikot! Ada gak try horlicks, tapi mcm xde kesan sangat..
 ya Allah 1 session dapat banyak tu?? sujud syukur terus! Dulu tiap kali pam dapat 1 oz pun susah.. sekarang Alhamdulillah.. Maka jangan putus asa okay 1st time mom or not please banyak kan baca & doa.. Doa mintak moga Allah permudahkan perjalan penyusuan kita.. Yakin susu kita cukup untuk anak. Jangan bandingkan production kita dengan orang lain.. Badan lain2.. So stay positive..



yang nie hasil for 4 days Alhamdulillah.. x sangka I mampu buat stock macam nie.. Xpe slowly nanti kumpul banyak2.. Janji kena rajin pam, ikut jadual... X bole malas.. kena selalu direct feed baby..
kena selalu happy, kalau rasa stress nak marah or sedih.. tenang kan diri dulu, calm urself down jangan paksa diri pam jugak sbb nanti it will effect the production.. ini ikut pegalaman sendiri..



this is the breastpump I'm using.. Single Electric.. Nothing fancy janji RAJIN... 

till then
HAPPY BREASTFEEDING mommies!






pray for my family murah rezeki k? tq. ^_^