Followers

Baru Baca

~D creation of Nina Zee~

Daisypath Happy Birthday tickers

Mr Hubby

Daisypath Happy Birthday tickers

~Mr & Mrs Ibby~ 9I27A

Daisypath Anniversary tickers

Dinah Nur

Lilypie Kids Birthday tickers

Salaahuddeen Abul-Khattaab

Lilypie Second Birthday tickers

Ayesha Nur

Lilypie First Birthday tickers

Friday, July 27, 2012

adat rumahtangga

Salaam...
ever since I'm legally married people here & there would come up to me & ask
'hows marriage life' hmmmm - __-''
'u must be really happy' YES indeed!
'bestnye ada org syg ada org jaga kan?' mesti!hehe

so today I want to share something really special for everyone...


Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang



Ada banyak alasan manusia yang membuat dasar dari hakikat pernikahan, hakikat yang seperti apakah yang paling membahagiakan? Cuba kita lihat... dan manakah pilihan kita???


- Jika hakikat pernikahan adalah kerana SEX, maka pasangan rajin bertengkar jika servis di kamar tidur tidak memuaskan. Atau rajin hadir di SEX party.

- Jika hakikat pernikahan adalah kerana HARTA, maka pasangan bakal bubar jika bankrap.

- Jika hakikat pernikahan adalah kerana BEAUTY/BODY, pasangan bakal lari jika
rambut beruban dan muka keripot atau badan jadi gendut.


- Jika hakikat pernikahan adalah kerana ANAK, maka pasangan akan cari alasan
utk pergi jika buah hati (anak) tidak hadir.


- Jika hakikat pernikahan adalah kerana KEPERIBADIAN, pasangan akan lari jika
orang berubah tingkah lakunya.

- Jika hakikat pernikahan adalah kerana CINTA, hati manusia itu tidak tetap dan
mudah terpikat pada hal-hal yang lebih baik, lagi pula manusia yang dicintai
pasti MATI / PERGI.

- Jika hakikat pernikahan adalah kerana IBADAH kepada ALLAH, sesungguhnya
ALLAH itu KEKAL dan MAHA PEMBERI HIDUP kpd makhlukNYA. Dan
ALLAH mencintai hambaNYA melebihi seorang ibu mencintai bayinya. Maka
tak ada alasan apapun di dunia yang dapat meretakkan rumah tangga kecuali
jika pasangan mendurhakai ALLAH.


* Kalau rajin..Tolong sebarkan kisah ini kepada saudara Muslim Muslimat yang
lain. Ilmu yang bermanfaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orang yang
mengajarnya meskipun dia sudah mati.
(credit to blog JUST CLICK)

actually in marriage ada time kita happy ada time kita gaduh...tu adat....
yang pahit tu kita telan yang manis kita nikmati....
sebab kawen ni bukan sehari dua...
kita nak share life dgn orang tu sampai syurga esok..inshaallah..
baik dia buruk dia kita kena terima....
yang isteri kena sabar..kena byk sabar...
sbb lelaki dia straight forward... kita kena explain one by one...
yang suami kena blaja faham kerenah isteri...
wanita ni sensitif...jaga ler hati kami sket...

bila remaja bernikah. maka syaitan akan menangis kecewa. :)
renung2kan & selamat beramal ^_^






pray for my family murah rezeki k? tq. ^_^

No comments:

Post a Comment

tq mucho! ^_^v