Followers

Baru Baca

~D creation of Nina Zee~

Daisypath Happy Birthday tickers

Mr Hubby

Daisypath Happy Birthday tickers

~Mr & Mrs Ibby~ 9I27A

Daisypath Anniversary tickers

Dinah Nur

Lilypie Kids Birthday tickers

Salaahuddeen Abul-Khattaab

Lilypie Second Birthday tickers

Ayesha Nur

Lilypie First Birthday tickers

Tuesday, September 24, 2013

Tips for me

Salaam...
ok so today nak share few tips nak senang bersalin In shaa Allah.... yang ni dpt dari 1 of the mother's blog but tak ingat plak whch blog.. very informative....

1. 2 minggu sebelum due, amalkan makan telur separuh masak untuk beri tenaga.
2.Bila sakit nk bersalin, makan sebiji telur mentah.
3.Minum milo yang dibancuh dengan 2-3 sudu margerin supaya laluan cepat terbuka
4.Rebus epal hijau pastu makan time tgh sakit contraction
5.Amalkan membaca surah maryam untuk memudahkan bersalin
6.Time kat labour room, banyakkan membaca al-fatihah dan doa nabi Yunus serta sebut "Ya Fattah" berulang kali untuk mengurangkan rasa sakit bersalin
7. Amalkan minum air kelapa hujung2 nk bersalin. (ni mmg admin amalkan jugak, nanti baby lahir kulitnya bersih je)
8. Makan kurma dalam bilangan ganjil
9. Banyakkan berjalan, naik tangga ke... Exercise sebelum deliver baby
10. Amalkan makan sayur bendi, sebab orang cakap bendi berlendir so senang lahirkan baby
11.Untuk exercise, duduk bersila dan temukan kedua tapak kaki, pegang jari2 kaki and tolakkan kedua tapak kaki ke arah vagina.
12.Masa proses meneran, baring sambil kaki/ betis rapat ke peha dengan tangan memegang buku lali untuk elakkan vagina terkoyak banyak. Jangan angkat punggung semasa meneran sb nt koyak teruk
13.Amaklan menyapu minyak zaitun di sekeliling faraj bagi melembutkan bahagian tersebut
14.Semasa contraction, tarik nafas melalui hidung dan hembuskan melalui mulut. Bila sakit semakin kuar, tarik nafas dan lepaskan cepat2
15. Amalkan baca "Ya Khaliq, Ya Barri, Ya Musawwir" sebanyak 21 kali dan hembuskan dalam segelas air
16.Kerapkan bersama suami supaya laluan senang terbuka start kandungan 37 minggu
17.Minum air Selusuh. Lebih baik kalu dibuat sendiri oleh suami.. Berkat kata orang...

pray for my family murah rezeki k? tq. ^_^

No comments:

Post a Comment

tq mucho! ^_^v